Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, August 11, 2011

Hyperhidrosis





Assalamualaikum 12th Ramadan.






Orang cakap bulan puasa tak baik mengeluh, tapi kadang-kadang aku tak boleh tahan jugak,yelah dari bangun pagi tadi, start buat tutor sampai sekarang aku keep mengeluh. Mana tak nya, HYPERHIDROSIS aku makin menjadi-jadi and makin teruk. sangat tak selesa weh.






 HYPERHIDROSIS ???

ape tu?




HYPERHIDROSISexcessive sweating activity 




bahasa mudahnya banyak sangat berpeluh, memanglah Malaysia ni panas and berpeluh tu  benda common. Tapi HYPERHIDROSIS ni lain sikit. Biasanya die sweating kat tapak tangan and tapak kaki and cause uncomfortable feelings kat sesiapa yang ada this condition.


Ratio orang yang ada this condition is 1:100, and aku lah yang 1 tu. sighh=.=''


HYPERHIDROSIS ni siap ada club lagi tau, and kat situ boleh dapat information and shares feeling gitu. check it out:


click for more info!








From me,myself and I:

Aku rasa aku dah ada condition ni since born lah, kiranya aku dah survived selama 20 tahun dengan benda ni. Susahlah jugak, tapi cite kat orang, bukan orang faham pon. sobsob;( LOL! meh nak share experiences ngan korang, bole mintak simpati ckit. ye dak? huhu=D

  • masa sekolah rendah dulu kan tulis pakai pensil, buku aku selalu jadi hitam-hitam hasil mixture pensil dengan peluh aku. comot sangat!
  • masa sekolah menengah plak, aku kena makesure aku tak beli pen dakwat basah, kalau tak confirm lah dakwat dia kembang. comot lagi!
  • kat sekolah dulu, selalu lapik tgn ngn tisu/sapu tangan masa tgh menulis. susah kan. haish.
  • masa shake hand ngan orang mesti kena lap-lap tangan dulu. kalau ta, malu ow, mesti org geli ingat aku baru kua dari toilet.
  • oh, tak bole hold hands ngan orang, nanti org plak yang tak comfortable.*oke ni advantage, leh elak maksiat. wakakaka.
  • kalau pakai sandal/selipar nak keluar jalan-jalan,  lepas tu kaki aku mesti peluh-peluh and cause daki hitam-hitam, sebab tu masa sekolah dulu selalu pakai sneakers. tapi sekarang dah bijak ckit, kua pakai sandal, dah rasa melekit g lah basuh kat toilet. kan mudah.
  • jerawat yg banyak kat muka ni pon sebab wet hand aku lah, bila 1 permukaan tu basah, it can trap more microbs then i love to touch my face so much. jadi lah cenggini.
  • sekarang pulak, bila aku nak pakai gloves untuk wat procedure kat hospital, sangat lah payah, tangan basah, melekat-lekat lah kat glove tu. 
  • Bila lepas buat dressing(baca=cuci luka) yang ambik masa lama-lama, confirm lepas buka gloves,air peluh dalam glove tu boleh buat mandi. haha.yuckies!
  • main boling pon payah, skit2 kena keringkan tangan. lau pki powder lagi parah, nati macam nak bancuh kek dah tangan. adoi.
  • masa drive plak, selalu kena letak tgn kat aircon, kalau ta terlepas stereng sebab licin. 
  • and banyak lagi kot, tapi ta teringat dah=D.



tapi-tapi-tapi, aku wajib bersyukur, walaupun aku ade hyperhidrosis, atleast aku ada tangan and bole function macam biasa. discomfort tu hanya perkara kecik kalau nak dibandingkan dengan orang yang takde tangan or jari yang ta sempurna. Semalam aku nampak ada orang yang lebih teruk dari condition aku tapi still can going thru the same carrier as me. Kira jumpa idola lah, and staff nurse tu sangat baik and tak pernah kisah pon pasal kekurangan dia. dia maintain doing the same routine as her colleague. jari dia ta lengkap and very small in size.


I've learned my lesson yesterday. and I will remember till the last breath.



happy fasting peoples=)


7 comments:

  1. ahahahahahahaha my ana ariana(tahu kan?) also have that...ooo rupanye tu nama dia haha.... but im ok wit that.. comfortable hold her hand... sejuk jek..... bis la maksiat jgk ..hehe

    ReplyDelete
  2. Azyan oso have same prob wit u . hee.

    ReplyDelete
  3. Hacik: ana ariana? untunglah ade gf baru. dh pgg tgn lg.huhu

    ReplyDelete
  4. nak nyebok...anak saya pun sama...cepat busuk....huhuhuh///tapi saya sukerrrr....i love them...nnnuahhh

    ReplyDelete
  5. sepanjang kat sekolah menengah dulu aku xperasan pun...hehe...tp, ko punye tulisan tu aku masih boleh bayangkan...hahaha

    ReplyDelete

luahkanlah apa yg tersirat tu....

Patients